From brown to boutique: 70s beach house transformation | House Design

OUTDATED TO DELIGHFUL: The award-winning beach house that went from dark and outdated, to refined and inviting. Pictures: Jared Fowler

OUTDATED TO DELIGHFUL: The award-winning beach house that went from dark and outdated, to refined and inviting. Pictures: Jared Fowler

Backing onto the idyllic surrounds of a national park and surfing beaches, the Sunday House was the refined reawakening of a tired, late-1970s brick beach house.

Architect and designer David Teeland, of Teeland Architects, says the existing dark brown brick residence, although well-constructed at the time, had visually dated quite badly and did not take advantage of its position neighbouring a subtropical rainforest.

The owners' brief was to modernise the house while retaining as much of the existing building structure as possible, Teeland said.

One of the challenges with the existing house is that it did not take full advantage of the location that backed onto the Noosa National Park, Queensland.

"The rear of the house was largely a solid brick wall looking onto a beautiful view. We proposed carving out a series of new openings in the rear wall so that bedrooms and bathrooms would look out onto this very private serene landscape," Teeland said.

IN OTHER NEWS:

Originally the house was quite dark internally, so a series of timber lined light wells were pushed up through the roof. This allowed natural light to flow in from a high level, as well from the new openings in the brick walls. The other significant challenge to modernise the existing house was how to transform the front street elevation.

The original house had an unflattering rough, dark-brown brick facade with two equally brown garage roller doors.

"A separate consideration was that the street elevation faced east and hot morning sun would blast in through the kitchen and dining windows in summer," Teeland said.

"Our approach was to render the brick in a natural cement finish and design a beautiful timber screen that sat in front of the original facade. The lightweight hardwood structure resulted in a refined modern elevation to the street, while also providing sun protection and privacy for the internal spaces.

"One of the most unique and delightful design elements of the new house is the semi outdoor bathrooms that look out onto the national park," Teeland said.

"The original house had an aged light brown plastic shower unit that sat on the back deck, where you could shower outside looking into the forest.

"The owners loved this feature, so we designed the new bathrooms as hardwood boxes with copper fittings that are largely open onto the private rainforest."

The home was winner of the 2016 Australian Institute of Architects Queensland State Award; Australian Institute of Architects Sunshine Coast Award; and Houses Award for Alterations and Additions.

  • Produced with Bowerbird
This story From brown to boutique: 70s beach house transformation first appeared on The Canberra Times.